23. apr 2021

Mulighed for nyt ulvepar i Klelund Plantage ved Hovborg

Danmark har formentlig fået et nyt ulvepar, som muligvis vil yngle i løbet af 2021. Det vurderer forskere fra Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum Aarhus, som overvåger ulvene i Danmark for Miljøstyrelsen.

I vinterens løb har en hun-ulv sluttet sig til to han-ulve i Klelund Plantage ved Hovborg. Hunulven danner nu par med den ene, så der kan være udsigt til ulveunger i løbet af foråret.

Forskerne har identificeret hunulven i Klelund Plantage og har givet hende det tekniske navn GW1700f. Spor i sneen i januar og februar har vist, at hun formentlig danner par med en han, som levede i plantagen i forvejen.   

Ifølge forskernes status for 4. kvartal 2020 var der allerede to hanulve i plantagen. Den ene er født i Ulfborg-reviret i 2019 (GW1469m), mens den anden er indvandret fra Tyskland (GW1629m).

I januar og februar afslørede snedækket imidlertid den tredje ulv. Parallelle spor i sneen viste to ulve, som fulgtes ad, og man kunne se, hvor de havde ligget sammen. Forskerne tog prøver af frisk afføring i begge spor, og nu viser DNA-analyser, at afføringen dels stammer fra en af de hanner, som var der i forvejen (GW1469m), dels er fra den nye hun.

Det er ikke sikkert, at parret vil yngle, men forskerne vurderer, at der er gode muligheder for, de bliver forældre i løbet af foråret.

Klelund Plantage delvist afspærret

Sandsynligvis opholder ulveparret sig fortsat i Klelund Plantage, og derfor har ejerne afspærret dele et område for publikum for at give parret fred og undgå, at de to ulve bliver forstyrret, mens de eventuelt har unger. 

 

  • Kent Olsen