27. nov 2023

Ulv trafikdræbt ved Rold Skov

Obduktion af et trafikdræbt dyr fundet ved motorvejen E45 syd for Aalborg tyder på, at der er tale om en ulv. En DNA-test vil i løbet af de kommende uger fastslå, om antagelsen er rigtig.

Torsdag den 23. november fandt Vejdirektoratets entreprenør i Nordjylland et ulvelignende dyr i forbindelse med oprydning langs motorvej E45 syd for Aalborg. Dyret blev samlet op og lagt i fryseren hos Falck i Aalborg, Miljøstyrelsen blev adviseret, og Kent Olsen, der er videnskabelig chef ved Naturhistorisk Museum i Aarhus og leder af den nationale ulveovervågning, blev tilkaldt.

Ud fra synsindtrykket kunne Kent Olsen umiddelbart konstatere, at alle ydre kendetegn tydede på, der var tale om en ulv, og han forventer, at det vil blive bekræftet af en DNA-analyse.

Det er en han, der er blevet påkørt nær Rold Skov i det, vi betragter som et transitlandskab. Der er ingen revirhævdende ulve i området, og derfor er det med stor sandsynlighed en enlig strejfer, som endnu ikke havde fundet et egnet sted at slå sig ned. En DNA-analyse vil belyse, om det er ulv indvandret fra Tyskland eller en af de danskfødte ulve,” siger Kent Olsen.

Med sikkerhed trafikdræbt

Det trafikdræbte dyr blev fredag obduceret af veterinærpatolog Tim Kåre Jensen på Københavns Universitet, og han bekræfter, at det formentlig er en ulv.

Det var et sundt, flot og velnæret dyr i god kondition, som er blevet dræbt øjeblikkelig ved at blive påkørt af et køretøj. Det er tydeligvis et rent trafikdrab, for der var ingen sygdomstegn og absolut heller ingen tegn på anskydning,” siger han.

Ved obduktionen konstaterede Tim Kåre Jensen, at dyrets ryg var brækket to steder, baghovedet var ødelagt, og der var skader på ribbenene. Det indikerer, at dødsårsagen var påkørsel, og læsionerne er så voldsomme, at dyret efter al sandsynlighed er død med det samme, da det blev ramt af et køretøj.  

Dyret er også blevet røntgenfotograferet, og ud fra røntgenbillederne kan veterinærpatologen se, at det ikke er blevet anskudt.

Ungt, sundt handyr

Det trafikdræbte dyr er formentlig fra et 2022-kuld. Det var så stort, at det næppe kan være født i 2023, men til gengæld var tænderne uden nævneværdigt slid, og derfor er der formentlig ikke er tale om et gammelt dyr. Kadaverets tilstand i øvrigt, tydede på, at det havde ligget et stykke tid, formentlig i ca. en uge.

Hvis DNA-prøverne bekræfter, at dyret er en ulv, så er det den fjerde ulv, som er død og obduceret i Danmark. Den første var hanulven fra Thy, som døde af sygdom, den anden var en ung hunulv, der blevet skudt i Vestjylland, og den tredje ligeledes en ung hunulv, der led trafikdøden på Esbjergmotorvejen i december 2022. Derudover har der været to bekræftede påkørsler, hvor ulvene har overlevet.

For yderligere oplysninger, kontakt venligst:

Videnskabelig chef ved Naturhistorisk Museum Aarhus, Kent Olsen, kent@nathist.dk /+45 40 27 20 30.

Veterinærpatolog og Seniorrådgiver, Tim Kåre Jensen, tkje@sund.ku.dk / +45 91 25 02 49. 

 

Billede 1: Trafikdræbt ulv forud for obduktion. Foto: Kent Olsen.

 

Billede 2: Trafikdræbt ulv under obduktion. Foto: Kent Olsen.

 

  • Kent Olsen