10. jun 2025

Ulve har lært at krydse færiste

Den nationale ulveovervågning offentliggør nu optagelser fra vildtkameraer, der viser, at ulve rutinemæssigt anvender færiste, når de bevæger sig ind og ud af hegnede områder.

Nogen kalder dem færiste. Andre kalder dem kreaturriste eller kirkeriste. De er designet til at forhindre klovbærende dyr – som for eksempel kvæg, svin, får, geder og heste – i at følge veje eller jernbaner, der krydser gennem hegn. Etablering af hegn bliver i stigende grad også brugt omkring naturområder eller landegrænser. Dette til at lade store planteædere – såsom hjortevildt, vildsvin og bison – opretholde naturlige processer, uden at de kan bevæge sig ud i det omkringliggende landskab eller sprede sygdomme (som svinepest fra vildsvin).

Pattedyr med poter kan lære at krydse færiste

For at sikre at andre dyrearter fortsat kan bevæge sig frit i landskabet, er det vigtigt at skabe passagemuligheder gennem hegnene for disse arter. Dette er især vigtigt for store rovdyr, som bevæger sig over store områder og har bestande på tværs af landegrænser. Vildtkameraoptagelser fra den nationale overvågning dokumenterer nu, at ulve kan lære at passere færiste.

Ulve har etableret sig i Danmarks næststørste dyrehave

I det sydlige Midtjylland findes et indhegnet naturområde, hvor kronvildt og råvildt – begge arter af den lokale stamme – samt vildsvin hentet fra Tofte Skov lever bag hegn i Klelund Dyrehave. Med 1.415 hektar udgør området, som blev etableret i 2010, Danmarks næststørste dyrehave (kun overgået af Tofte Skov i Nordjylland). Her er placeret færiste, hvor offentlige veje og andre større skovveje krydser hegnet til dyrehaven.

Fra august 2020 sås den første ulv inden for det hegnede område i Klelund Dyrehave, og i december samme år ankom yderligere to ulve. De to sidst ankomne ulve dannede par. I 2021 blev der født fire hvalpe i Klelund Dyrehave, og i 2022 kom seks hvalpe til verden. I 2023 kom det hidtil største kuld på hele otte hvalpe, og sidste år kom der igen seks hvalpe. Indtil nu er der altså født mindst 24 hvalpe i reviret, og alt peger på, at parret yngler igen i 2025.

Færiste danner passage i Klelund

Siden parrets etablering i Klelund Dyrehave har vildtkameraoptagelser, iagttagelser og DNA-fund vist, at ulveparret og deres hvalpe hyppigt bevæger sig ind og ud af det hegnede område. Den nationale ulveovervågning offentliggør nu optagelser fra vildtkameraer, der viser, hvordan ulvene benytter indgange med færiste, når de skal ind og ud af hegnet. Optagelserne demonstrerer, at ulves bevægelser i landskaber med hegn kan afhjælpes med færiste. Det genstår fortsat at få undersøgt, i hvilken grad passage af færiste kræver en læringsperiode, og om der er individuelle forskelle i ulves brug af færiste. Dette er noget, som vil blive forsøgt belyst i de kommende års forskning. Bedøm selv ud fra de forskellige videoklip.

For yderligere oplysninger – kontakt venligst:

Videnskabelig chef og seniorforsker ved Naturhistorisk Museum i Aarhus, Kent Olsen,kent@nathist.dk / +45 40 27 20 30

Professor ved Institut for Ecoscience, Aarhus Universitet og DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet, Peter Sunde, psu@ecos.au.dk / +45 20 63 07 04

Billeder og video må bruges frit mod behørig kildeanvisning efter god presseskik til omtale af denne historie. Det er tilladt selv at tage andre screenshots fra eventuelle videoer. Billederne må ikke bruges uden foregående aftale til omtale af tredjeparts (formodede) observationer af ulv eller som illustration af artikler, der ikke omtaler Naturhistorisk Museum i Aarhus eller Aarhus Universitets undersøgelser af ulv i Danmark. Vi vil desuden værdsætte, at man ikke skalerer uden om logo for NMA og AU ved brug af video/billede på tv og web.

Forskellige videoklip med optagelser af ulve, der krydser færiste. Video: Naturhistorisk Museum i Aarhus & Aarhus Universitet.

 

Billede 1: Ulve der krydser færist. Foto: Naturhistorisk Museum i Aarhus & Aarhus Universitet

 

Billede 2: Ulve der krydser færist. Foto: Naturhistorisk Museum i Aarhus & Aarhus Universitet

 

Billede 3: Ulve der krydser færist. Foto: Naturhistorisk Museum i Aarhus & Aarhus Universitet

 

Billede 4: Ulve der krydser færist. Foto: Naturhistorisk Museum i Aarhus & Aarhus Universitet

 

Billede 5: Ulve der krydser færist. Foto: Naturhistorisk Museum i Aarhus & Aarhus Universitet

 

Billede 6: Ulve der krydser færist. Foto: Naturhistorisk Museum i Aarhus & Aarhus Universitet

 

Billede 7: Eksempel på en færist placeret i en vejbane hvor en vej krydser en hegnslinje. Foto: Kent Olsen, Naturhistorisk Museum i Aarhus.  

 

  • Kent Olsen