23. aug 2021

Fire ulvehvalpe nu observeret i Klelund Plantage

Nye vildtkameraoptagelser har nu afsløret, at ulveparret i Hovborg-reviret ikke kun har tre, men mindst fire hvalpe. Det kan ikke udelukkes, at der er endnu flere.

Fire ulvehvalpe, som løber afsted på en skovvej i Klelund Plantage – det er, hvad nye optagelser fra vildtkameraer i området dokumenterer.

Midt i juli fangede kameraerne for første gang to ulvehvalpe i plantagen, og senere dukkede en tredje op. Den gang kunne forskerne ikke udelukke, at kuldet var endnu større. Det har nu vist sig at være tilfældet.   

”De nye optagelser dokumenterer, at der er mindst fire ulvehvalpe inden for hegnet i Klelund Plantage. På optagelserne kan vi se de løbe sammen alle fire på de veje, hvor der sidder vildtkameraer,” konstaterer videnskabelig chef ved Naturhistorisk Museum Aarhus Kent Olsen, som leder overvågningen af ulvene for Miljøstyrelsen i samarbejde med Aarhus Universitet.

Den fjerde hvalp har været der hele tiden, men er bare ikke blevet indfanget af kameraet, og Kent Olsen kan derfor ikke udelukke, at der dukker endnu flere op.

”Et ulvepar får i gennemsnit fem-seks hvalpe per kuld, så der kan sagtens være flere. Vi kan ikke sige det med sikkerhed endnu, fordi ulvehvalpe ofte bevæger sig på egen hånd. Derfor giver observationer kun et minimumsantal,” konstaterer han. 

Video: Videoen viser optagelser fra de opsatte vildtkameraer i Hovborgreviret i Sydjylland, hvor op til fire hvalpe ses bevæge sig rundt. Video: Klelund Dyrehave.

 

Tredje kuld i Danmark

Forældrene til de fire nye små ulve er den danskfødte hanulv GW1469m og den tyskfødte hunulv GW1700f, der etablerede sig som par i Hovborgreviret i vinters.

Deres kuld er det tredje ulvekuld, som er født i Danmark, siden den første ulv genindvandrede i 2012. De to foregående kuld blev født i Ulfborgreviret i Vestjylland i 2017 og 2019.

Ulveparret i Ulfborg-reviret er også blevet set på optagelser fra vildtkameraer i løbet af sommeren, men der har ikke været hvalpe på nogle af optagelserne. Efterhånden som tiden går uden hvalpeobservationer, øges sandsynligheden for at Ulfborg-parret ikke har haft samme held med forplantningen som Hovborg-parret.

Lukket for offentligheden

Klelund Plantage, hvor det nye ulvekuld færdes, er indhegnet, men normalt åben for offentligheden.

I øjeblikket er det område i plantagen, hvor hvalpene færdes, dog lukket for offentlig færdsel. Miljøstyrelsen opfordrer på det kraftigste til, at man respekterer adgangsforbuddet og ikke leder efter ulveungerne.

For yderligere oplysninger, kontakt venligst:

Videnskabelig chef ved Naturhistorisk Museum Aarhus Kent Olsen, kent@nathist.dk / +45 40 27 20 30.

Professor ved Institut for Bioscience, Aarhus Universitet Peter Sunde, psu@bios.au.dk / +45 20 63 07 04.

  • Kent Olsen