28. okt 2019

Danmark har fået en ny ulvezone

Danmark har fået sin anden og hidtil største ulvezone. I et knap 600 km2 stort område sydvest for Silkeborg kan der nu søges om tilskud til ulvesikre hegn. Samtidig er miljøministeren klar med nye tiltag som forsøg med vogterhunde og forhøjelse af tilskud til ulvehegn.

Et område på størrelse med Bornholm bliver nu defineret som Danmarks anden ulvezone. Det har miljøminister Lea Wermelin besluttet.

Området på 570 km2 ligger som en firkant mellem Silkeborg i nordøst, Herning i nordvest, Brande i sydvest og Nr. Snede i sydøst. I området er det muligt for fåreavlere at søge om tilskud til at bygge ulvesikre hegn, som skal beskytte dyrene mod ulveangreb.

Samtidig med at det nye område etableres, har miljøministeren valgt at forhøje det tilskud, man kan få, til at etablere ulvesikre hegn fra 80-100 procent.

Hvis man oplever gentagende angreb på sine husdyr er det en betingelse for at få kompensation for dræbte husdyr i de to områder, at man har forsøgt at sikre sine dyr mod ulveangreb.

Vogterhunde på vej
Flere fåreavlere har også ønsket at bruge vogterhunde til at beskytte dyr på marken efter tysk forbillede. Det bliver nu muligt med et pilotprojekt, hvor der ydes støtte til certificerede vogterhunde tre steder i Danmark.

Vogterhunde kan f.eks. være et alternativ i områder, hvor hegning er særligt udfordrende.

I den seneste status estimerede DCE, Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum Aarhus estimerer, at der var fem voksne ulve og seks hvalpe i Danmark.

Fakta om ulvesikre hegn:

- Der findes to ulvezoner i Danmark.

- Det ene er 330 km2 og ligger sydvest for Holstebro

- Det andet er 570 km2 og ligger sydvest for Silkeborg.

- Inden for områderne kan der søges om tilskud for ulvesikre hegn.

- Hegnene er strømførende med min. 4.500 volt med nederste eltråd som udgangspunkt 20 cm over jorden og øverste eltråd min. 110 cm over jorden.

- Der er i dag 36 km ulvesikret hegn i Danmark, hvoraf Naturstyrelsen ejer ca. 25 km, mens syv private husdyrholdere tilsammen ejer de resterende 11 km.

- Der er ikke dokumenteret ulveangreb bag et ulvesikret hegn i Danmark, der lever op til Miljøstyrelsens standarder herfor.

Fakta om pilotprojekt med vogterhunde:

- Tilskud til tre projekter med to hunde på hvert sted.

- Hundene skal være certificerede vogterhunde købt i Tyskland.

- Ejeren skal deltage i et kursus om korrekt anvendelsen af vogterhundene.

- I Tyskland anvendes racen Pyrenæerbjerghund

- Ingen tyske fåreavlere har mistet får til ulve efter at have anskaffet sig vogterhunde.

Den nye ulvezone i Midtjylland:Den eksisterende ulvezone i Vestjylland:

 

Kilde: Miljøstyrelsen

Datagrundlag: Forekomst af ulv i Midtjylland, 1. januar – 22. august 2019

  • Kent Olsen