18. jan 2023

Trafikdræbt ulv identificeret

Det ulvelignende dyr, som kort før jul blev fundet ved motorvejen nær Esbjerg, er nu identificeret som en ung hunulv født i Skjern-reviret sidste år.

Det var en ung hunulv, som tirsdag den 20. december blev fundet død i rabatten på Esbjerg-motorvejen ved Kvaglund. Det er nu fastslået ved hjælp af DNA-analyser.

Ulven blev fundet død af en bilist. Den blev hentet af en af Naturstyrelsens ulvekonsulenter, undersøgt på en lokal dyreklinik og derefter transporteret til obduktion på Københavns Universitet.

Obduktionen viste, at dyret var blevet påkørt og dræbt på stedet, og at det med al sandsynlighed var en ulv. Der findes dog hunde, som eksempelvis tjekkisk ulvehund, der nemt kan forveksles med ulv, og bl.a. derfor var det nødvendigt med en DNA-analyse.

Der foreligger nu resultater fra to DNA-prøver. De bekræfter, at der var tale om en ulv og fastslår desuden, at den er afkom efter det kendte ulvepar i Skjern-reviret. Den trafikdræbte hunulv er én af mindst otte hvalpe fra det kuld, som parret fik i 2022.

Ved obduktionen fremstod den rask og viste ingen tegn på hverken sygdom eller andre skader end dem, der skyldtes påkørslen.

Søgte nyt revir
Den trafikdræbte ulv var formentlig under udvandring fra sit føderevir, da den blev kørt ned. Det vurderer videnskabelig chef Kent Olsen fra Naturhistorisk Museum i Aarhus, som er en del af den danske ulveovervågning, der finansieres af Miljøstyrelsen.

Den blev fundet mere end 50 km fra Skjern-revirets centrum, og normalt kommer koblet ikke så langt væk på deres hyppige ekskursioner til revirets yderkant. Derfor må vi antage, at hunulven var under vejs for at søge efter et nyt revir,” siger Kent Olsen.

Den døde ulvehvalp har fået koden GW3062f. Hvalpens far er GW2020m, og moderen er GW1434f.

For yderligere oplysninger, kontakt venligst:

Videnskabelig chef ved Naturhistorisk Museum Aarhus Kent Olsen, kent@nathist.dk /+45 40 27 20 30.

  • Kent Olsen